Posted on Leave a comment

Uitgebreid op zondag 01 -gabarit shamallow

TutorialVandaag de start van een nieuwe rubriek met een voorbeeld met het gabarit shamallow. De rubriek zal uitgebreid op zondag heten. Want op zondag mag het al eens wat meer zijn.
De rubriek “uitgebreid op zondag” zal ongeveer twee maal per maand verschijnen.

In deze rubriek ga ik dieper in op hoe een pagina tot stand kwam: Ik vertel je welk formaat foto’s ik gebruikte. Ik laat je zien wat de positie van de foto’s zijn ten opzichte van de mal. Ook hoe je de mal op het blad plaatst. En natuurlijk welke techniek ik gebruikte voor de afwerking, enzovoorts

Omdat deze rubriek nieuw is, ga ik starten met een eenvoudig voorbeeld.
Vandaag bespreek ik een voorbeeld gemaakt met het gabarit shamallow.

Deze hoort thuis in mijn album ‘duistland’

Gabarit shamallow

Het gabarit shamallow is een heel leuk sjabloon. Het is een sjabloon dat vooral bedoeld is om dubbele pagina’s mee te maken. Leg je de twee sjablonen van het gabarit shamallow naast elkaar krijg je een leuke opbouw verspreid over twee pagina’s. Het sjabloon is speels. Met zijn wolkvormige structuur laat ze je wegdromen.

Vandaag laat ik je zien dat je ook een leuke enkele pagina kan maken met dit sjabloon.

Opbouw van de pagina:

Voor de pagina heb je 3 liggende foto’s, formaat 10×15 nodig:

gabarit shamallow - tutorial01

Ik wou de kenmerkende wolkenstructuur van het sjabloon zeker laten terug komen.

gabarit shamallow - Kenmerkende wolkenstructuur die ik terug wil laten komen

De drie foto’s moesten dus in deze vorm passen.

Voor de linkse en de bovenste foto was dit geen probleem:

 

 

Als ik de rechtse foto ook in de wolkenstrutuur wou passen, werd deze wel heel klein. Ik besloot hem dus uit de wolkenstructuur te laten uitsteken:

 

Door de linkse en de rechtse foto op dezelfde hoogte te houden, kon ik een leuk effect creeëren: De kabels van de hangbrug kon ik netjes in elkaar laten overlopen:

 

Eens ik tevreden was met de positie van de foto’s, werden  alle drie deze foto’s netjes volgens de lijnen van het gabarit shamallow bijgesneden:

De uitgesneden foto’s kleefde ik op een albumblad in de kleur mist.

Daar ik voor mijn pagina zo goed als volledig het gabarit shamallow ga gebruiken, hoef ik geen rekening te houden met de uitlijning van het sjabloon op mijn pagina: Het sjabloon komt netjes gelijk met de randen van het albumblad, zowel onder, boven als rechts.
Het overbrengen van de foto’s geeft dus geen probleem.

Afwerking van de pagina – keuze van het achtergrondpapier

Om de wolkenstructuur goed tot zijn recht te laten komen, besloot ik de lege stukken op te vullen met achtergrondpapier. Ik koos voor een bruine tint die ook terug komt op de achtergrond in de foto’s. Door zo mijn kleur te kiezen ben ik er zeker van dat het geheel rustig blijft:

 

Ziezo, zo ziet de pagina er tot nu toe uit: 

 

Je merkt dat deze nog meer afwerking vraagt, want zo blijft het allemaal nog een beetje kaal. Ik ga dus het middenste gedeelte van de pagina nog verder opvullen:

 

Hiervoor ga ik een tweede tint achtergrondpapier gebruiken. Voor de kleur laat ik me weer leiden door de foto’s. Ik kijk welk onderwerp ik naar voor wil halen, en ga naar die kleur op zoek. Voor deze foto’s besluit ik de groene tint van de hangbrug terug te laten komen. Wederom volg ik mooi de lijnen van het sjabloon. Je moet het je niet moeilijker maken als het niet hoeft 🙂

Ik besluit uiteindelijk 1 stukje bruin van de wolkenstructuur nog te vervangen door een stukje groen en zo ziet het er uiteindelijk uit:

Ik bedenk dat een kader rond de opmaak niet zou misstaan, en hou dit in mijn achterhoofd:

 

Nu het achtergrondpapier bepaald is, zie ik dat de groen tint eigenlijk een beetje te overheersend is. Deze moet ik dus wat dimmen. Dit doe ik door de randen langsheen de wolkenstructuur bij te werken met inkt: groene inkt voor de bruine stukjes, bruine inkt voor de groene stukjes.
Op de groene stukjes stempel ik ook nog enkele blaadjes in diezelfde bruine inkt .

Afwerking van de pagina – keuze van het achtergrondpapier

Verder ga ik voor de afwerking nog een decoratie aanbrengen in de vorm van een uitgestanst figuurtje.
Ik gebruik het bruine papier om het figuurtje uit te stansen. Toch vind ik het niet volledig tot zijn recht komen als ik het op de pagina leg, dus bekijk ik wat ik er meer mee kan doen.

Ik besluit dan maar om deze te embossen met holografisch embossingspoeder. Als je holografisch embossingspoeder te lang verhit krijg je een bruine tint, waarvan ik denk dat deze wel mooi zal staan op mijn blad. Ik breng het aan langs de rand van de wolkenstructuur:

Azza voorbeelden - gabarit shamallow - 01- zoom decor

 

Ten slotte ga ik de kader die ik in gedachte had verder uitwerken met inkt, en dit volledig volgens de lijnen van het sjabloon.
Eerst ga ik rondom waar de kader moet komen plakband aanbrengen. Dan leg ik het sjabloon op mijn pagina en begin met de kader in inkt te tekenen.
Ik ga hierbij ook over het achtergrondpapier. En ik wissel de kleuren af: Op de pagina en de bruine stukken werk ik met groene inkt. Op de groene stukken werk ik met bruine inkt:

Azza voorbeelden - gabarit shamallow - 01- opmaak

Ten slotte print ik nog de naam van de plaats uit op een stukje mist. Ik snijd dit bij tot een kleine rechthoek. Teken rondom met bruine stift nog een kader in stippellijn. Dit breng ik in 3D aan op de pagina, en zo is mijn pagina helemaal naar mijn zin, en klaar te noemen:

 

Azza voorbeelden - gabarit shamallow - 01

 

Zo, ik hoop dat je het leerrijk vond om te zien hoe deze pagina tot stand kwam. Misschien geeft het je ook weer een idee om aan de slag te gaan. Zeker doen !

happy scrappy zondagsgroeten !

scrapilde

Happy scrappy greetings

Scrapilde
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *